BDO W MEDIACH W celu wsparcia zarządów oraz pracowników spółek prowadzących działalność produkcyjną w prawidłowym ustaleniu wartości kosztu wytworzenia oraz opracowania zasad (polityki) rachunkowości stosowanej w danej jednostce w odniesieniu do tego zagadnienia powstał Krajowy Standard Rachunkowości Nr 13 – pisze w Rzeczpospolitej Damian Leśniak, biegły rewident, Audit Partner w Dziale Rewizji Finansowej BDO, biuro w Krakowie.
Zgodnie z art. 28 ust. 1 pkt 6 ustawy z 29 września 1994 r. o rachunkowości rzeczowe składniki aktywów obrotowych wyceniane są według cen nabycia bądź kosztów wytworzenia nie niższych od cen ich sprzedaży netto na dzień bilansowy. W celu wsparcia Zarządów oraz pracowników spółek prowadzących działalność produkcyjną w prawidłowym ustaleniu wartości kosztu wytworzenia oraz opracowaniu zasad (polityki) rachunkowości stosowanej w danej jednostce w odniesieniu do tego zagadnienia, powstał Krajowy Standard Rachunkowości Nr 13.
Aby prawidłowo ustalić wartość kosztu wytworzenia produktu, konieczne jest zrozumienie jakie podstawowe typy (grupy) kosztów mogą być do niego alokowane oraz co jest ich składnikiem. Ze względu na często spotykany fakt, iż spółki nie w pełni prawidłowo przypisują dany koszt do prawidłowej grupy co powoduje, iż wartość kosztu wytworzenia nie odzwierciedla właściwego szacunku, a co za tym idzie finalna wartość produkcji oraz wyniku finansowego wykazywanych w sprawozdaniu finansowym na dzień bilansowy również są zniekształcone.
Cały artykuł można przeczytać w Rzeczpospolitej z 8 listopada 2023 r., str. H6