• Piwo musi smakować i wyglądać jak piwo
Artykuł:

Piwo musi smakować i wyglądać jak piwo

01 kwietnia 2019

Paulina Bąk , Starszy Konsultant w Dziale Doradztwa Podatkowego, radca prawny |

Produkt wytworzony z nieznaczną zawartością słodu, do którego przed fermentacją dodano syrop glukozowy, można uznać za „piwo otrzymywane ze słodu”, gdy cechy organoleptyczne tego wyrobu odpowiadają cechom piwa - wynika z orzeczenia Trybunału Sprawiedliwości UE w wyroku z 13 marca 2019 r. (C‑195/18), które opisuje Rzeczpospolita. 

Paulina Bąk, doradca podatkowy, starszy konsultant w Dziale Doradztwa Podatkowego BDO komentując to orzeczenie na łamach Rzeczpospolitej podkreśla, że Trybunał przypomniał, że według utrwalonego orzecznictwa, w interesie pewności prawa i ułatwienia kontroli, decydującego kryterium klasyfikacji taryfowej towarów należy co do zasady poszukiwać w ich obiektywnych cechach i właściwościach określonych brzmieniem pozycji CN i uwag do sekcji lub działów. Ponadto, noty wyjaśniające opracowane przez Komisję w zakresie dotyczącym CN oraz przez WCO w zakresie dotyczącym HS przyczyniają się wprawdzie w istotny sposób do interpretacji zakresu poszczególnych pozycji taryfowych, lecz nie są prawnie wiążące. 
Trybunał dążył do ustalenia czy wyrób alkoholowy otrzymany w wyniku fermentacji brzeczki, składający się w szczególności z syropu glukozowego i nieznacznej ilości słodu, może zostać zakwalifikowany jako „piwo otrzymywane ze słodu” w rozumieniu pozycji CN 2203.
Kod CN nie określa przy tym minimalnej zawartości procentowej składników słodowych w brzeczce przeznaczonej do produkcji piwa. Pozycja CN 2203 obejmuje „piwo otrzymywane ze słodu”, co sugeruje, że piwo należące do tej pozycji może być produkowane tylko gdy słód wchodzi w jego skład. Z samego brzmienia „piwo otrzymywane ze słodu” nie można jednak wywnioskować, że wymagana jest minimalna zawartość procentowa słodu w brzeczce.
Ponadto nota wyjaśniająca do HS dotycząca pozycji 2203 wyraźnie stanowi, że do przygotowania brzeczki mogą być używane pewne ilości niesłodowanych zbóż. Nie ma przy tym wymogu, aby proporcja tych składników niesłodowych była niższa od proporcji składników słodowych.

Cały opis orzeczenia wraz z komentarzem Eksperta BDO w Rzeczpospolitej z 1 kwietnia 2019 r., str. D7